Viser arkivet for august, 2011

Torskefiske Måløy

I går besøkte jeg Måløy og båten Keltic. Den hadde vært ute i 6 uker og tatt ca 240 tonn torsk som var fryst. Fisk som fryses med en gang får god kvalitet. Båten lå til kai og fisken ble auksjonert bort via salgslaget.

Torsken var tatt utenfor kysten av Nord Norge, men båten fisker også utenfor Færøyene og Island og mannskapet kjente Smutthullet godt. Båten er tre år gammel og jeg ble satt inn i arbeidsdagen og den økonomiske situasjonen for små fiskerederier.

Ved sida av meg på bildet står skipper Bjørn Nygård fra Bremanger og ved siden av han igjen skipper Leif Helge Dimmen i fra Hareid. Båten har et mannskap på fjorten med kokk og det jobbes to skift hver dag når båten er ute. De økonomiske vilkårene for små fiskerederier er harde.

Jeg var invitert av Nils I. Myklebust (bildet), leder i Vågsøy Senterparti og skipper han også. Båten fisker med line og har 40.000 kroker. Torsken går etter lukt og Akkar brukes som agn.

Debattmøte i Leirfjord

Det er til stor oppmuntring å reise rundt i landet å møte engasjerte og kunnskapsrike folk. I Leirfjord snakka jeg om behovet for en ny jordbrukspolitikk. I følge Helgeland Arbeiderblad møtte det 60 personer i bygdehuset i Bardal til det avisen beskriver som en “Vellykket debattkveld”. Jeg er enig!
Helgeland Arbeiderblad

Gelius og Hvermann

Jeg ble intervjuet av Einar Gelius i programmet Gelius og Hvermann 7. august i år. Gelius sitt program dreier seg ikke bare om politikk. Blant temaene var samfunnsutviklingen, natur og biologi, kirken og kjærligheten. Jeg har en gang snakket i Vålerenga kirke med budskapet annerledeslandet som ikke er seg sjøl nok. Det var på 1990-tallet og Gelius spurte om jeg synes mye har endret seg siden da.

Lydklippet er godt gjemt, men enkelt å finne. Her er oppskriften for de som vil høre:

Gå inn på linken under. Nesten nederst på sida, under bildene av de ulike programmene ligger overskriften “radioprogrammer” og under der et bilde av Gelius og en ny link det står “eldre sendinger” på. Trykk på den, så er du framme!

P4s lyttesenter

Styreleder i Vestre Vikens avgang

Helge Bryne, styreleder i Vestre Viken HF ga tirsdag beskjed om at han trekker seg. Han oppgir at det har vist seg svært krevende å få kontroll på driften og økonomien i helseforetaket og at han ikke kan bruke så mye tid som nødvendig på jobben.

Jeg mener det er mer enn styrelederens mangel på tid som er årsaken her. Det er mye som er galt med sykehusledelsen i Buskerud. Vi må få tilbake lokal sykehusledelse med ansvar både for personal og økonomi på hvert av de tre sykehusene Drammen, Kongsberg og Ringerike.

Mine siste ord til Trond Berntsen

Trond Berntsen hadde jobb som vakt på Utøya og ble skutt som en av de første. Jeg har hatt kontakt med Trond Berntsen over mange år og vi har hatt mange gode samtaler. Drapet på han berørte meg derfor personlig. Jeg tok derfor kontakt med familien og spurte om jeg kunne få si noen ord i kirken. Det var de glade for og derfor uttrykte jeg en kort siste hilsen ved begravelsen i Haug kirke i Hokksund forrige fredag, 5. august. Dette var det jeg sa til minne om Trond:

“Kjære familie. Som sambygding vil jeg brømme den innsatsen Trond gjorde i samfunnet vårt. Trond var flink til å snakke med ungdom, se ann folk og løse vanskelige uforutsette oppgaver på en uredd og modig måte. Han var engasjert i samfunnslivet, pliktoppfyllende, rettferdig og flink. Han var utålmodig på politiets vegne i kampen i mot narkotika, blant annet i Vestfossen. Vi trenger også det personlige ansvaret. Politiet må verdsette mer og skape rom for flere kvinner og menn som Trond. Jeg lyser fred over hans minne.”